Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek, ook wel “keyword research” genoemd, is essentieel voor het online succes van jouw website. Door onderzoek te doen naar en in te spelen op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt om antwoord te krijgen op een vraag of jouw product of service te vinden, zorg je dat jouw website op topposities in Google verschijnt.
Hoe je zoekwoordenonderzoek doet om je website zo vindbaar mogelijk te maken, leggen we uitgebreid uit in dit artikel.
Wat is zoekintentie?
Zoekwoorden, keywords, zoektermen of zoekopdrachten zijn de woorden die jouw doelgroep invoert in zoekmachines om informatie te vinden over een bepaald onderwerp, product of dienst.
Het is daarom van belang dat je niet alleen onderzoekt welke zoekwoorden gebruikt worden door jouw doelgroep, maar ook wat je doelgroep verwacht te vinden na het invoeren van deze keywords en hoe jij de content op je website kan matchen met wat ze verwachten te vinden. Door de zoekintentie van een bepaald zoekwoord te achterhalen en je content daarop aan te sluiten, vergroot je namelijk de kans om getoond te worden en hogere bezoekersaantallen te genereren.
Neem dit artikel bijvoorbeeld, wanneer je “zoekwoordenonderzoek” als zoekopdracht invoert in Google, is de kans groot dat je op zoek bent naar informatie die je helpt bij het begrijpen en wellicht uitvoeren van zoekwoordenonderzoek. Daar proberen we je met dit artikel zo goed mogelijk mee te helpen. Door erachter te komen welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt en waarom, weet je pas echt wat voor content ze hopen te vinden en kun je meer kwalitatief verkeer genereren. Daarom is zoekwoordenonderzoek juist zo belangrijk.
Contents
Benieuwd waar je staat met jouw huidige online marketing?
Wil je weten welke online marketing kansen er voor jou liggen? Dan ben je bij ons op de juiste plek.
Zoekwoorden vinden
Zoekwoordenonderzoek doen is de basis om de organische vindbaarheid van je website in Google te verbeteren. Door grondig onderzoek te doen welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt en deze te verwerken in de content van je website, vergroot je de kans om in Google te worden getoond.
Je onderzoekt eerst welke zoekwoorden relevant zijn en waar een mooi zoekvolume op zit. Vervolgens achterhaal je met een zoekwoordenanalyse wat voor content er nodig is om te ranken en te scoren voor deze zoekwoorden. De vraag is natuurlijk: hoe kan je de sterkste zoekwoorden bepalen? En waar vind je ze?
We leggen je hier uit hoe je dit aanpakt.
Zoekwoorden achterhalen van jouw website
Als eerst wil je achterhalen waar de bestaande zoekwoordkansen liggen. Dit kun je doen door erachter te komen voor welke zoekwoorden je website momenteel vertoond wordt in Google.
De beste tool om snel inzicht te krijgen in je huidige zoekwoordprofiel is door je website te koppelen aan Google Search Console indien je dit nog niet hebt gedaan. Dit is een gratis zoekwoorden onderzoek tool van Google zelf waarmee je zoekwoorden kunt vinden en analyseren waar je je pagina’s voor kunt optimaliseren.
Nieuwe zoekwoorden vinden + voorbeeld
Er zijn verschillende manieren om nieuwe zoekwoorden te vinden die relevant kunnen zijn voor jouw website. Zo kun je via Google zelf veel inspiratie opdoen en zijn er veel (gratis) keyword tools om nieuwe zoekwoorden mee te vinden.
We gebruiken het voorbeeld van ons nieuwe fictieve bedrijf “Zonest: Eerlijk over zonnepanelen” om te laten zien hoe je zoekwoordenonderzoek kunt uitvoeren.
Zonest wil graag gevonden worden voor “alles” wat betreft zonnepanelen. Of mensen nu op zoek zijn naar meer informatie of producten willen vergelijken, voor de meest brandende vragen over zonnepanelen wil Zonest gevonden worden als go-to informatiebron.
Het uiteindelijke doel is natuurlijk om door het vertrouwen dat ze opgebouwd hebben bij hun doelgroep, meer zonnepanelen te verkopen en te installeren bij klanten.
Brainstormen
Om te beginnen met het zoekwoordenonderzoek, denken we eerst na over welke algemene zoektermen de doelgroep mogelijk gebruikt. De shortlist met de belangrijkste zoektermen waar Zonest op wil focussen zijn de volgende:
- Subsidie zonnepanelen
- Zonnepanelen kopen
- Hoe werken zonnepanelen
- Wat zijn de beste zonnepanelen
- Wat kosten zonnepanelen
- Wat leveren zonnepanelen op
Zoekvolume checken van zoekwoorden
De volgende stap is om het zoekvolume te checken van deze zoektermen. De uitgedachte zoekwoorden klinken relevant, maar er moet wel naar gezocht worden. Als er geen publiek is voor het zoekwoord, heeft content creëren natuurlijk weinig zin.
Het zoekvolume achterhalen kan enkel met een keyword tool. Er zijn verschillende gratis keyword tools die je snel inzicht geven in het zoekvolume van een zoekwoord. Wij gebruiken de gratis zoekwoordentool van Ahrefs om het zoekvolume van “zonnepanelen kopen” te achterhalen.
Hieruit blijkt dat er een significant zoekvolume is voor dit bepaalde zoekwoord. Het is dus interessant voor Zonest om content te creëren en te proberen voor dit zoekwoord zo goed mogelijk getoond te worden in de zoekresultaten. Ook voor de andere zoekwoorden is gebleken dat er een maandelijks zoekvolume is dat kan leiden tot meer verkeer.
- Zoekwoord: Subsidie zonnepanelen
- Zoekwoord: Hoe werken zonnepanelen
- Zoekwoord: Wat zijn de beste zonnepanelen
- Zoekwoord: Wat kosten zonnepanelen
- Zoekwoord: Wat leveren zonnepanelen op
Zoekintentie achterhalen
We hebben vast kunnen stellen dat er maandelijks veel gezocht wordt op bovenstaande zoekwoorden.
Zoekwoord Zoekvolume
- Subsidie zonnepanelen 15.000
- Zonnepanelen kopen 40.000
- Hoe werken zonnepanelen 1.400
- Wat zijn de beste zonnepanelen 1.100
- Wat kosten zonnepanelen 6.800
- Wat leveren zonnepanelen op 350
- Totaal zoekvolume: 64.650
Als voorbeeld gaan we kijken waarom mensen “hoe werken zonnepanelen” gebruiken en wat ze hopen te vinden. Door de zoekintentie te achterhalen van dit zoekwoord kunnen we erachter komen hoe we content het beste aan kunnen sluiten op de behoefte van de zoekers.
Erachter komen wat de zoekintentie is, doe je door het zoekwoord in te voeren in Google en de top 5 zoekresultaten onder de loep te nemen. We willen namelijk zien waarom Google deze websites beloont met een toppositie voor dit zoekwoord. Ze doen kennelijk iets goed.
Op positie 1 voor dit zoekwoord staat een uitgebreid artikel over de werking van zonnepanelen.
Op de andere 4 posities staan websites die ook uitgebreid praten over hoe zonnepanelen werken.
Bovenstaande zoekwoordenanalyse laat zien dat het creëren van een uitgebreid artikel over de werking van zonnepanelen nodig is om voor het gewenste zoekwoord getoond te worden.
Er worden namelijk geen producten getoond, maar enkel bronnen van informatie. Dit laat zien dat de intentie achter het zoekwoord “hoe werken zonnepanelen” ingevoerd wordt door mensen die meer willen weten over het product, maar nog niet per se bereid zijn zonnepanelen af te nemen.
Als je het zoekwoord leest, klinkt dit natuurlijk logisch. Toch zijn er veel zoekwoorden die interessant kunnen zijn, waarvan de zoekintentie soms heel anders is dan je misschien vermoedt. Door met bovenstaande methode te checken waarom iemand een bepaald zoekwoord invult, wordt de kans dat je de goede soort content creëert, en je website getoond wordt in Google, vergroot.
Ook is dit een manier om juist irrelevante zoekwoorden uit te sluiten. Wanneer je ziet dat de zoekintentie compleet anders is en niks met jouw product of dienst te maken heeft, is het beter om verder te gaan met je zoekwoordenonderzoek.
Conclusie
Zoekwoordenonderzoek doen is en blijft de basis voor het vergroten van je online vindbaarheid. Wat mensen intypen en hopen te vinden, speelt een grote rol in hoe je contentstrategie gevormd moet worden.
Google wil altijd de meest relevante content laten zien voor het zoekwoord dat mensen invoeren. Door bovenstaande stappen te doorlopen voor zoekwoorden die belangrijk zijn voor jouw bedrijf, is de kans groot dat je sneller resultaat gaat zien van je content.
Zoekwoorden onderzoek laten uitvoeren
Hulp nodig bij het vinden van zoekwoorden die de vindbaarheid van jouw bedrijf effectief verbeteren? Of wil je een zoekwoorden analyse van je website? Dan kun je het zoekwoordenonderzoek laten doen door ons.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!
Jorai SEO specialist bij Onest